Arbete på väg
Arbete på väg Nivå 1
Utbildningen vänder sig till alla som arbetar på eller vid en vägarbetsplats. Delar av utbildningen fungerar även rent informativt för andra målgrupper som exempelvis; trafikanter, yrkesutövare eller körskoleelever. Utbildningens syfte är att du ska känna till hur och varför ett vägarbete ser ut som det gör, samt förstå riskerna med vägen som arbetsplats. Utbildningen tar även upp olika roller, ansvar och skyldigheter mellan till exempel arbetsgivare och arbetstagare, beställare och utförare. Tillsammans ska vi skapa säkrare arbetsplatser.
Arbete på väg Nivå 2
Förhandskrav: Kompetens enligt nivå 1.
Nivå 2-utbildningen vänder sig till förare av alla typer av vägunderhållsfordon och service- och arbetsfordon. Utbildningen ger behörighet att utrusta och märka ut sitt eget fordon. Den ska också ge kunskap om var och hur fordonet ska placeras för att uppnå optimal och god arbetsmiljö för dig och dina kollegor, samt god trafiksäkerhet för de trafikanter som passerar.
Arbete på väg Nivå 3A
Förhandskrav: Kompetens enligt nivå 2.
Utbildningen vänder sig till dig som ska märka ut markplacerade vägmärken och skyddsanordningar. Utbildningen ger behörighet att märka ut på en fast vägarbetsplats samt att vara gruppansvarig för rörliga och intermittenta arbeten.
Personal som ingår i BAS-P (byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering) och BAS-U (byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av byggnadsarbetet) ska ha kompetens enligt nivå 3. Om du har kompetens nivå 3 kan du benämnas utmärkningsansvarig.
Arbete på väg Nivå 3B
Utbildningen vänder sig till dig som ska arbeta som vakt eller lots. Personal som utför vakt- eller lotsarbete vid väg där Trafikverket är väghållare ska ha samma kompetens oavsett om man arbetar som vakt eller förare av lotsfordon, och särskild anpassad Nivå 2-utbildning.
Trafikverkets råd – Ny utbildning bör genomföras senast var 48 månad (4 år). I samband med mer omfattande regeländringar bör kompletterande utbildningar genomföras